OPEKLINE

Opeklina je vrsta ozljede kože ili potkožnih tkiva izazvana toplinom, električnom strujom, kemijskim tvarima, trenjem ili radijacijom. Opekline koje zahvaćaju samo površinski dio kože nazivamo površinskim opeklinama ili opeklinama prvog stupnja. U slučaju da oštećenje prodre u donje slojeve kože, radi se o opeklini drugog stupnja, dok opekline trećeg stupnja zahvaćaju sve slojeve kože. Opekline koje prodru toliko duboko da osim kože zahvate i potkožna tkiva kao mišiće i kosti definiramo kao opekline četvrtog stupnja.

Liječenje opeklina je različito i ovisi o težini ozljede. Liječnici klasificiraju opekline po stupnjevima. Površinske opekline, tj. opekline prvog stupnja ne predviđaju nikakav poseban tretman osim smanjenja boli analgeticima, dok teške opekline zahtijevaju dugotrajno specifično liječenje u posebno opremljenim centrima. Opekline prvog stupnja uzrokuju bol i crvenilo, ali bez mjehurića. One su i najčešće, a mogu se liječiti kod kuće. Polijevanje hladnom vodom može biti korisno kod površinskih opeklina kako bi se smanjila bol i oštećenje kože, ali se dugotrajnim hlađenjem može izazvati hipotermija. Opekline drugog stupnja predviđaju čišćenje vodom i sapunom, te previjanje. Ukoliko se pojavljuju i mjehuri, najrazumnije je ostaviti ih čitave.

Najozbiljnije od svih su opekline trećeg stupnja, koje zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. One uključuju vanjske i unutarnje slojeve kože. Kosa, živci, krvne žile, žlijezde, pa čak i mišići i kosti mogu biti oštećeni. Opekline trećeg stupnja zahtijevaju kirurško liječenje presađivanjem zdrave kože. Kod opeklina koje zahvaćaju veliku površinu potreba je obilna hidratacija pacijenta intravenoznim putem, jer je upalni odgovor vrlo jak i ima za posljedicu gubitak tekućina iz kapilara i edem. Najčešća komplikacija opeklina je infekcija oštećenog tkiva.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica opeklina.

OPEKLINE OD SUNCA

Neugodne opekline od sunca, osim što vam mogu uništiti ljetovanje, mogu imati i dugoročne štetne posljedice za vašu kožu. Ovisno o duljini izlaganja suncu, UV indeksu i tipu kože, opekline od sunca mogu varirati od laganog crvenila do bolnih mjehura, oštećenja dubljih slojeva kože i živčanih završetaka. Manje opekline od sunca karakterizira crvenilo i bolna zategnutost kože koji se pojavljuju nekoliko sati nakon prekomjernog izlaganja suncu ili kraćeg izlaganja suncu bez zaštitnih sredstava. Tijekom idućih 24 sata bol i crvenilo su najizraženiji, a kroz nekoliko dana koža se počne guliti i ljuštiti. Svi simptomi u potpunosti nestanu nakon tjedan dana od nastanka opekline.

Djeca imaju do pet puta tanju kožu od odraslih ljudi, pa je stoga rizik od opeklina znatno veći. Ukoliko dijete zadobije opekline od sunca, nemojte mu dozvoliti da izlazi na sunce sve dok se koža potpuno ne oporavi.

Za razliku od blagih opeklina, teži slučajevi opeklina od sunca zahtijevaju posjet liječniku. Bolni, natečeni mjehuri ili plikovi lako se mogu inficirati i uzrokovati dodatne probleme.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica opeklina od sunca.

LASERI

Tretmani laserom su u današnje vrijeme postali nezamjenjivo oružje u anti aging tretmanima i svim tretmanima rješavanja problema na koži, od hiperpigmentacija do bora.

Neki od tretmana laserom su sljedeći:Tijekom tretmana laser djeluje na površinske i prema potrebi dublje slojeve kože nježno ih uklanjajući uz stvaranje prirodnog zaštitnog sloja djelovanjem topline, zbog čega je potrebno kraće vrijeme oporavka. Ovisno o jačini tretmana koristi se izraz piling (blagi tretman) i resurfacing (dublji tretman). Blaži tretman preporuča se osobama s površinskim promjenama poput pjega i sitnih bora te nepravilnosti u boji kože. Tretman se obično provodi kod osoba nakon tridesete godine života, ali i u mlađih ako za to postoji potreba.

Tijekom tretmana osjeti se peckanje, a nakon tretmana koža je blago otečena i crvena. Oporavak traje nekoliko dana (ovisno o jačini tretmana). Prvi rezultati vidljivi su nakon 3-5 dana kada se površinski sloj oljušti i otkrije novu, zdravu i vitalnu kožu. Istovremeno, djelovanjem topline na dublje slojeve kože potiče se sinteza novih kolagenih vlakana. Nakon 3-4 tjedna koža se potpuno obnovi i mogu se vidjeti rezultati tretmana.

Konačni učinak je zdrava, sjajna koža sa znatno manje bora, ujednačene pigmentacije i mladenačkog izgleda.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica tretmana laserom.

ZRAČENJE

Radioterapija ili «zračenje» jedna je od metoda liječenja zloćudnih bolesti. Radioterapija je način liječenja bolesnog tkiva ionizirajućim zračenjem, uz što veću zaštitu okolnog, zdravog tkiva. Uz kirurške metode i kemoterapiju, radioterapija već dugi niz godina zauzima važnu ulogu u liječenju raka. Podrazumijeva primjenu ionizirajućeg zračenja, odnosno upotrebu čestica i zraka velike energije koji, pretvarajući atome u ione, oštećuju genetski materijal žive stanice (DNA molekulu). Time se onemogućava daljnji rast stanica i njihovo razmnožavanje što rezultira odumiranjem stanica.

Stanice tumora izlažu se visokim dozama zračenja koje oštećuju njihov genetski materijal i na taj način sprječavaju daljnji rast tumora. Ozračene tumorske stanice neće odmah odumrijeti pa su potrebni dani i tjedni prije nego što rezultati liječenja budu vidljivi. Zračenje negativno utječe i na okolne zdrave stanice, ali se one relativno brzo oporavljaju od negativnih utjecaja zračenja.

NEŽELJENE POSLJEDICE RADIOTERAPIJE

Radioterapija može izazvati vrlo neugodne popratne pojave. Međutim, one se mogu uz pravilno planiranje, pripremu i provođenje terapije smanjiti na najmanju moguću mjeru. Nuspojave se najčešće javljaju u drugoj polovici liječenja i nestaju nekoliko tjedana po završetku liječenja. Oporavak je moguć jer zdravo tkivo koje je oštećeno zračenjem ima sposobnost regeneracije ili oporavka.

Kožne reakcije najčešće su među svim reakcijama tkiva, a mogu biti rane i kasne. Rane kožne reakcije su eritem (crvenilo) kože, koji se javlja unutar 24 sata nakon početka radijacije, u iduća 2-3 dana izblijedi, ali se ponovno pojavi u drugom tjednu zračenja i postepeno se pojačava. Osim toga javlja se ljuštenje kože, stvaranje i pucanje plikova na koži (vlažna deskvamacija), pigmentacija kože, oštećenje žlijezda lojnica i znojnica što rezultira suhom kožom i gubitkom masnoće što pogoduje stvaranju fisura ili puknuća na koži s mogućim nastankom infekcije i nekroze. Kasne kožne reakcije su teleangiektazije (trajno proširene kapilare) i stvaranje drvenastih infiltrata ili zadebljanja na koži.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica radioterapije.

TETOVAŽE

Tetoviranje je trajno unošenje tinte različitih boja u kožu uz pomoć posebno izrađenih igala.
Tetoviranje kao proces zabadanja igle u kožu s unosom pigmenta samo po sebi već je vrsta napada na organizam, te pri tetoviranjima u kojima nisu zadovoljeni svi sanitetski uvjeti može doći do pojave različitih bolesti poput tetanusa, HIV virusa, hepatitisa, herpesa i drugih infekcija.

Tetovaže se ne mogu ili se teško uklanjaju, a ukoliko se tetovaža osobi koja se tetovirala nakon određenog vremena ne sviđa, nije je moguće odstraniti uopće ili je samo djelomično odstranjiva. Pri odstranjivanju ostaju vidljivi ožiljci na koži pa se češće pribjegava prikrivanju tetovaža nekom novom tetovažom. Premda moderna medicina sve više omogućuje neprimjetnije odstranjivanje tetovaža, one zbog svog kemijskog sastava i načina izrade uvijek jednim dijelom ostanu vidljive.

Tetoviranje je samo pola obavljenog posla. Druga polovica je liječenje, tj. briga koja se mora posvetiti tetovaži u prvim danima nakon tetoviranja. Mogući ožiljci, slaba postojanost boja, infekcije, izbljeđivanje i sl. mogu biti posljedice nepravilnog liječenja, odnosno zacjeljivanja tetovaže. Zato je pravilno zacjeljivanje tetovaže jako bitno kako bi se cijeli proces priveo kraju.

Ono što vrijedi istaknuti u prvi plan – tetoviranje znači probijanje kože, a tim činom su otvorena vrata za infekciju. Dobro poznati rani simptomi su: upala, crvenilo, bol, čak i mjestimično stvaranje gnoja. Nekoliko dana nakon tetoviranja treba obratiti posebnu pažnju nezi kože, kako ne bi ostali ožiljci ili nastale infekcije,..

Probijanje kože znači neminovno i kasnije zacjeljivanje rane. I u toj fazi zbivanja mogu krenuti krivim smjerom. Naime, određen broj osoba ima sklonost stvaranju atipičnih ožiljaka - keloida - visoko uzdignutih tvrdih rubova. Inače, ta se pojava ponekad viđa nakon operativnih zahvata. Keloidni ožiljci mogu nastati i nakon tetoviranja. S jedne strane pojava keloida drastično će narušiti izgled tetovaže, a s druge strane tražiti će i određene kasnije medicinske postupke. Stoga je pravilna njega tetovirane kože veoma bitna.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica tetoviranja.

DEPILACIJA

Depilacija je metoda uklanjanja dlačica s raznih područja tijela.
Uklanjanje dlačica je jedan od najiritantnijih kozmetičkih tretmana. Za razliku od mirišljavih maski za lice, krema i pilinga, depilacija za sobom ostavlja urasle dlačice, ranice i crvenilo.

RAZNE SU VRSTE DEPILACIJA:


PODRUČJA DEPILIRANJA:

Iritacije kože, crvenilo, upale i urastanje dlačica česta su pojava nakon depilacije. Njega nakon depilacije važna je koliko i sama depilacija. Odgovarajuća njega pomaže da vaša koža ostane hidratizirana, nježna, meka i glatka.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica depilacije.

DEPILACIJA

Kemijski piling je najstarija metoda koja se koristila za pomlađivanje lica, brisanje bora i drugih nepravilnosti. Kemijski piling i danas , kad su razvijene mnoge druge tehnike za pomlađivanje lica, zauzima vrlo cijenjeno mjesto.

Kemijski piling podrazumijeva upotrebu neke od kemikalija koja se nanosi na kožu lica s ciljem da izazove nekrozu i ljuštenje površine kože. Rezultat i efekt kemijskog pilinga ovisi o tome koja se kemikalija upotrebljavala. Ako se koriste kemikalije koje ne prodiru u dublje strukture kože, rezultat je samo određena svježina lica, dok je kod upotrebe kemikalija koje prodiru u dublje strukture rezultat brisanje bora, nepravilnosti uzrokovanih izlaganjem suncu i zatezanje kože.
Ovisno o dubini prodiranja kemijskog agensa kroz kožu, kemijski pilinzi se dijele na površinske, srednje i duboke.
Postupak uključuje korištenje kemijske otopine koja uzrokuje odbacivanje mrtve kože i konačno ljuštenje. Svaka otopina za piling ima specifične karakteristike, ali sve će sačuvati osnovni sloj epiderme kako bi se omogućio odgovarajući oporavak. Regenerirana koža obično je glađa i manje naborana nego stara koža.

Obično se nakon tretmana primjećuje crvenilo i stvaranje krasta koje će trajati 5 - 10 dana, ovisno o tretmanu.

Neželjene posljedice nakon kemijskog pilinga mogu biti i:


Nakon pilinga lica tekstura kože bit će zaglađenija i svježija, pore će biti čišće i manje vidljive, ten ujednačen, a vidljivi znakovi starenja kože umanjeni.
Isto tako, njega lica nakon pilinga bit će učinkovitija, jer nečistoća i odumrle stanice neće ometati apsorpciju aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože.

Neoviderm krema preporuča se za ublažavanje posljedica kemijskog pilinga.